Zašto je domaće, netretirano povrće idealan izbor za Vas?

Naš dom čine brojne sitnice, a jedan od bitnijih segmenata je onaj koji se odnosi na pripremu hrane za naše najmilije. Šta jedemo, gdje kupujemo hranu je jako bitan faktor.

Upravo su dom i porodica glavna osnova malih domaćih proizvođača od kojih možemo kupiti domaće uzgojeno voće i povrće, koje nije tretirano raznim aditivima, te ima finiji okus i bolji izgled. Još jedna prednost je što su proizvodi svježi i prodaju se nedugo nakon ubiranja.

Ljeto je već na vratima, a sa njim nam stižu i prve količine raznih vrsta povrća koje je i jedno od obilježja ljeta.

Farmeri svakodnevno rade na održavanju povrća i pripremi istog za naše trpeze.

Kao prvi vjesnici ljeta stigle su nam mlade tikvice i kupus, krastavice, kao i prve paprike.

Često zaboravimo kakvu korist za naše zdravlje mogu imate neke od osnovnih namirnica, posebno ako su uzgojene na potpuno prirodan način, te smo za Vas napravili mali podsjetnik na dobrobiti koje pojedine vrste povrća imaju na nas:

MLADI KUPUS

Kupus je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih tvari, od vitamina C, do kalcija, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe. Osim toga kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju, sprječavaja uništavanje živaca te jača obranu od Alzheimerove bolesti i demencije. Zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavni uzroka reume, artritisa kao i bolesti kože.

TIKVICE

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela.

PAPRIKE

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu potreban za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Redovita konzumacija hrane bogate ovim vitaminom jača imunitet, neutralizira štetne radikale i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

Puno pozitivnih uticaja na naše zdravlje zar ne?