Proizvodnja proizvoda u skladu sa principima organske proizvodnje!

Cart 0 items - 0.00 KM 0

Hokaido tikva veća (komad)

700 KM

Kategorija: Šifra: 7544

Opis

Tikva težine cca 4 kg.

U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.

Konkretno, u sadržaju hokaido tikve, čija količina se može izmjeriti jednom šoljom, sadržano je oko 80 kalorija, oko 1,8 grama biljnih proteina, oko 18 grama biljnih ugljenih hidrata, oko 5,7 grama biljnih vlakana, oko 0,6 grama biljnih masti, oko 28 miligrama kalcijuma, nešto manje od 900 miligrama kalijuma i značajne količine vitamina A i provitamina A beta karotena.

Zbog prisustva navedenih nutritivnih elemenata u sastavu hokaido tikve, njeno konzumiranje na sljedeće načine ispoljava ljekovita i blagotvorna djelovanja na ljudski organizam:

  • Stimuliše i olakšava funkciju želuca
  • Stimuliše i olakšava funkciju crijeva (dovodi u ravnotežu ritam pražnjenja crijeva i podstiče oslobađanje crijeva od eventualno izraženog prisustva parazita. Zbog takve osobine, tačnije zbog takvog načina djelovanja, hokaido tikva se može upotrebljavati u ljudskoj, ali i u životinjskoj ishrani)
  • Stimuliše i olakšava funkciju bubrega
  • Stimuliše i olakšava funkciju pankreasa (zbog ove osobine, tačnije zbog ovog načina djelovanja konzumiranje hokaido tikve se posebno preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i od dijabetesa tipa 2)
  • Stimuliše i olakšava funkciju prostate
  • Stimuliše i olakšava funkciju slezene
  • Stimuliše i olakšava funkciju srčanog mišića.                                                                                                                                                                                         Od hokaido tikve može se pripremiti jako ukusna supa, prilog jelima od mesa, kao i pita, a od ove tikve se može pripremiti i džem.

Recept za krem supu od hokaido  tikve

Sastojci:

1 manja hokaido tikva

1 mala glavica luka

2 česma bijelog luka

Malo kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje.

Na maslacu pirjati luk i bijeli luk dok ne omekšaju.  Tikvu prerežete na pola, izdubite kašikom sjemenke iz sredine, a tikvu neoguljenu režite na kockice. U posebnom loncu kuhati u posoljenoj vodi tikvu. Nije potrebno;puno soliti. Staviti vode tek da pokrije narezanu tikvu.

Kad je tikva kuhana, (nakon otprilike 15 minuta) , odlijte dio vode u posebnu zdjelu  i štapnim mikserom usitnite tikvu zajedno sa pirjanim lukom i češnjakom. Vraćajte ;tekućinu u supu dok ne bude željene gustoće i dodajte kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, prema želji. Posolite, dodajte biber, peršun ili neki drugi začin prema želji.